ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΔΑΣΚΆΛΩΝ | Η ΙΣΤΟΡΊΑ ΤΗΣ ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΌΣΜΟ

 



Κάθε χρόνο, την 7η ημέρα του Μαρτίου γιορτάζεται στην Αλβανία η "Ημέρα των Δασκάλων". Βέβαια, είναι γνωστή πληροφορία πως εκείνη η μέρα έχει αφιερωθεί σε όλους/όλες τους/τις δασκάλους/ες, καθώς και έχουν ως έθιμο οι μαθητές/τριες να τους χαρίζουν κάποιο δώρο ως ευχαρίστηση και σύμβολο της εορτής. Όμως, έχουμε σκεφτεί ποτέ το πώς εμφανίστηκε η "Ημέρα των Δασκάλων";


Τον Μάρτιο της χρονιάς του 1887, λοιπόν, στην Κορυτσά άνοιξε το πρώτο αλβανικό σχολείο, έχοντας ως δάσκαλο και διευθυντή τον Παντελή Σωτήρη, όπως ονομαζόταν. Αυτό το γεγονός αποτελούσε μια μεγάλη νίκη για τον αλβανικό λαό, καθώς μέχρι τότε η εκμάθηση, λόγω της Οθωμανικής κατοχής, γινόταν ιδιωτικά σε σπίτια με κρυφό τρόπο. Από εκείνη τη μέρα η 7η Μαρτίου γιορτάζεται στην Αλβανία ως η Ημέρα των Δασκάλων, με σκοπό την υπενθύμιση αυτού του σημαντικού ιστορικού γεγονότος για τον αλβανικό λαό.


Έτσι, η ημέρα της 7ης Μαρτίου αποφασίστηκε στην Αλβανία ως η ημέρα των Δασκάλων, όμως πως αντιλαμβάνεται αυτό από τον υπόλοιπο κόσμο; Η 7η Μαρτίου έχει αφοσιωθεί στους δασκάλους ακόμη και στην Ινδία. Την ίδια μέρα του έτους 1935 ήταν η πρώτη φορά που εορτάστηκε. Για εκείνους, αυτή η ημέρα εορτάζει τη γέννηση του Dr Sarvepalli Radhakrishnan, έναν από τους πιο αγαπημένους δασκάλους και φιλοσόφους της Ινδίας. 


Επιπροσθέτως, η παγκόσμια ημέρα των Δασκάλων έχει αποφασιστεί ως η 5η Οκτωβρίου από την Εκπαιδευτική Επιστημονική και Πολιτιστική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO) το 1994 για τον εορτασμό της υπογραφής της Σύστασης, σχετικά με το Καθεστώς των Εκπαιδευτικών, που εγκρίθηκε από την UNESCO στο Παρίσι στις 5 Οκτωβρίου 1966. 


Συμπεραίνοντας, αυτές αποτελούσαν ελάχιστες πληροφορίες για την "Ημέρα των Δασκάλων", οι οποίες, φυσικά, ήταν αποτέλεσμα μιας μικρής έρευνας που έκανα στο διαδίκτυο και θεώρησα ενδιαφέροντες. 

«Ό,τι είναι η γλυπτική για ένα όγκο μαρμάρου, είναι η εκπαίδευση για την ανθρώπινη ψυχή»

- Τζόζεφ Άντισον 


-orgesa kodhelaj

Instagram: @geesiii / @orgiwrites

Comments