Γκιακ | Η μεγάλη επιτυχία του Δημοσθένη Παπαμάρκου

 


Το "Γκιακ" αποτελεί ένα βιβλίο με έντονες εικόνες στο οποίο συγκεντρώνονται διηγήματα του συγγραφέα, τα οποία εμπνεύστηκε από τα ταξίδια του σε περιοχές της Μικράς Ασίας, όταν το 2013 καλείται να ετοιμάσει την διδακτορική του εργασία για το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.


Ο τίτλος του βιβλίου, λέξη παρμένη από την αλβανική γλώσσα, καθορίζει τον ορισμό του αίματος, του δεσμού συγγένειας που προκύπτει από κοινή καταγωγή, συγγένεια εξ αίματος, αλλά και τον φόνο που γίνεται για λόγους εκδίκησης. 


Η μεγάλη επιτυχία του βιβλίου προέρχεται από τις ισχυρές αποτυπώσεις των διηγημάτων, ιστορίες πολέμων, φόνων και εκδίκησης, με την χαρακτηριστική χρήση του αρβανίτικου ιδιώματος της περιοχής όπου μεγάλωσε, (γεννημένος και μεγαλωμένος στη Μαλεσίνα Λοκρίδας), να το καθιστά ακόμη πιο ενδιαφέρον, αυξάνοντας έτσι τις εξαιρετικές κριτικές των αναγνωστών. Αυτό το γεγονός αποδεικνύεται και από την απόδοση των ιστοριών του βιβλίου πάνω στη σκηνή, όπου η διασκευή και σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Ντέλλα έδωσε ζωντάνια στις γραπτές εικόνες του Δημοσθένη Παπαμάρκου στο Θέατρο 104.


Τελειώνοντας, έχουν εκδοθεί ακόμη αρκετά βιβλία του συγγραφέα Δημοσθένη Παπαμάρκου, όπως τα πρώτα του μυθιστορήματα "Η αδελφότητα του πυριτίου" και "Ο τέταρτος ιππότης", τα οποία έγραψε ως μαθητής Γυμνασίου και Λυκείου, αλλά και την πρώτη του συλλογή διηγημάτων "ΜεταΠοίηση" που κυκλοφόρησε το 2012. Ακόμη, έχει ασχοληθεί με τα κόμικς και τον κινηματογράφο.


Πηγές πληροφοριών: 

https://el.m.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%83%CE%B8%CE%AD%CE%BD%CE%B7%CF%82_%CE%A0%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%BC%CE%AC%CF%81%CE%BA%CE%BF%CF%82


https://www.google.com/amp/s/www.culturenow.gr/gkiak-toy-dimostheni-papamarkoy-se-skinothesia-kostantinoy-ntella-sto-theatro-104/amp/


Instagram: @geesiii / @orgiwrites 







Comments