Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

 

Βασιζόμενη σε ένα θέμα μιας ακαδημαϊκής μου εργασίας, θεώρησα πως η πλούσια ιστορία της αγγλικής γλώσσας θα ήταν ενδιαφέρον να αναλυθεί και ως άρθρο. Ξεκινώντας, λοιπόν, ας σημειωθεί πως ο όρος ‘Παγκόσμια Αγγλικά’ χρησιμοποιείται για να δηλώσει εκείνη την ποικιλία της Αγγλικής γλώσσας που χρησιμεύει ως το κυριότερο παγκοσμίως μέσω επικοινωνίας.

 

Η αρχική ποικιλία της αγγλικής γλώσσας που πρωτοεμφανίστηκε προερχόταν από τις γλώσσες που ομιλούνταν από τα γερμανικά φύλα της βόρειας Ευρώπης. Διαρκώντας μέχρι και τον 7ο αιώνα, γερμανικά φύλα εισέβαλαν στο νησί και εκδίωξαν τους ντόπιους λαούς έτσι ώστε να εγκαταστήσουν τα δικά τους Βασίλεια. Λόγω αυτού του ιστορικού γεγονότος, τα αγγλικά υιοθέτησαν τις διαλέκτους των δυτικών γερμανικών γλωσσών που ομιλούνταν πλέον από τους νέους κατοίκους της Βρετανίας. Ακόμη, εξαιτίας της συχνής επαφής με τον ρωμαϊκό κόσμο, το λεξιλόγιο της πρώτης αγγλικής περιείχε και δάνεια από την λατινική. Μέχρι τους μεσαιωνικούς χρόνους, αυτή η γερμανική γλώσσα είχε αντικαταστήσει την αρχική κελτική γλώσσα της Βρετανίας σχεδόν σε όλη την Αγγλία καθώς και στη νότια και ανατολική Σκωτία. 

 

Ένας αρχικός τύπος της σύγχρονης αγγλικής διαδόθηκε στον 15ο αιώνα, καθώς αξίζει να αναφερθεί ότι το 1755 εκδόθηκε το πρώτο λεξικό της αγγλικής από τον Σάμιουελ Τζόνσον (1709), έναν Άγγλο συγγραφέα με διαρκή συμβολή στην αγγλική λογοτεχνία, στο οποίο περιέχονται ελάχιστες αλλαγές στο λεξιλόγιο λόγω της ένταξης νέων λέξεων δανείων. 

 

Η διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας και η εκπαίδευση δόθηκε ως ικανότητα στον λαό περίπου το 1750, καθώς μέχρι τότε εκπαιδεύονταν μόνο υψηλές τάξεις, ιερείς και από εκείνους μονάχα οι άντρες. 

 

Η διαμόρφωση της αγγλικής ξεκίνησε από τα Παλαιά Αγγλικά (Old English), στη Μεσαιωνική Αγγλική (Middle English), ενώ τα Σύγχρονα Αγγλικά ταξινομούνται σε δύο φάσεις: την Πρώιμη Σύγχρονη Αγγλική (Early Modern English) και την Ύστερη Σύγχρονη Αγγλική (Late Modern English) η οποία αποτελεί και τη σημερινή εκδοχή των αγγλικών, που, φυσικά, διατηρείται παγκοσμίως σε πολλές ποικιλίες/διαλέκτους. 

 

Κλείνοντας, πλέον η αγγλική γλώσσα έχει στην κατοχή της εκατομμύρια ομιλητές σε όλο τον κόσμο και ειδικότερα στις παρακάτω χώρες: Η.Π.Α., Αυστραλία, Μεγάλη Βρετανία, Καναδάς, Ιρλανδία και Νέα Ζηλανδία. Πέρα από αυτές, όμως, ομιλείται και σε κράτη ή κρατίδια της Καραϊβικής, της Αφρικής και της Νότιας Ασίας. Η αγγλική κατέχει την τρίτη θέση στη λίστα των παγκοσμίων γλωσσών με τον μεγαλύτερο αριθμό φυσικών ομιλητών, με τις δύο αρχικές θέσεις να ανήκουν στην ισπανική και την μανδαρινική. Βέβαια, κυριαρχεί κι ένα ποσοστό εκατομμυρίων ομιλητών που έχουν την αγγλική ως δεύτερη ή ξένη γλώσσα. Συμπληρώνοντας, η αγγλική θεωρείται εδώ και χρόνια μια "lingua franca" (επίσημη γλώσσα) για αρκετούς λαούς της Ευρώπης, της κυρίως βόρειας Αμερικής και ορισμένων περιοχών της Ασίας και της Αφρικής. 


Instagram: @geesiii/@orgiwrites

Comments